8 Temmuz 2010 Perşembe

Bitkiler Hakkında


Bitkiler topluluk halinde yaşarlar. Bitkilerin bir bölgede oluşturdukları örtüye bitki örtüsü denir. Flora bir bölgede yetişen bütün bitki türlerinin hepsine denir. Herhangi bir bölgenin yaşam koşullarında gelişen benzer ekolojik yapı içeren bitki topluluğuna vejetasyon denir. Bunlar 4 sınıftır: Ormanlar (her zaman yeşil tropikal yağmur subtropikal orta kuşak sert yapraklı iğne yapraklı kışın yaprak dökenler muson ormanları tropikal kuru mangrov galeri bataklık) Çalılar (maki garig psödomaki) otlar (savan step çöl) tundra. Bitkilerin yetişmesini etkileyen birçok faktör vardır. Bunlar; ekvatora uzaklık denizden yükseklik(rakım) arazi eğimi ışık sıcaklık nem yıllık yağış miktarı toprak içeriği canlı faktörler(insan hayvan diğer bitkiler mikroorganizmalar)'dir Bitkiler fotosentezle ekolojik dengeyi sağlamada temel rol oynadıklarından canlılar dünyasında çok önemli yere sahiptirler.







Bitkiler aleminin 350.000'e yakın türü mevcuttur. 2004 itibariyle 287.655 bitki türü tanımlanmıştır. Bunlardan 258.650'si çiçekli bitkilerden 15000'i de yosunlardan olarak tanımlanmıştır. Bitkiler genelde ototrof (özbeslek) organizmalardır ve enerjilerini güneş ışığından alırlar. Birçok bitki kloroplastları sayesinde fotosentez ile organik bileşiklerini üretir. Bitki hücreleri genellikle kareye benzer şekildedir.






Bitkiler tohumsuz bitkiler (Cryptogamae) ve tohumlu bitkiler (Spermatophyta) olmak üzere iki büyük gruba ayrılır:






Tohumsuz Bitkiler






Tohumsuz bitkilerde ilkel de birde gruptur ve sporla çoğalırlar. Bu bitkilerin çoğu kök gövde yaprak ve çiçek gibi organ farklılaşmalarını belirgin olarak göstermezler. Bitkinin tümü aynı yapıda yapraksı ya da şeritsidir ve bu yapıya "tallus" denir. Talluslu tüm bitkilere "Thallophyta" denilmektedir. Daha gelişmiş olan ve organ farklılaşmaları gösteren bitkilere ise "Kormophyta" bu tip yapıyı da "kormus" denir.






Suyosunları olarak 3500954231 gruba ayrılır(algler) karayosunları (Bryophyta) ciğerotları boynuzotları yapraklı karayosunları ve vasküler bitkileri (fosil türler ve eğreltiotları gibi) içeren takımdır.






Tohumlu bitkiler (Çiçekli Bitkiler)






Tohumlu bitkiler bulundurdukları "tohum"la tohumsuz bitkilerden ayrılırlar. Üreme ve yayılma organı olan tohum iki şekilde oluşturulabilir ve tohumlu bitkiler buna göre iki büyük bölüme ayrılır:






Açık Tohumlu Bitkiler - Gymnospermae: Tohum taslakları meyva yaprakları tarafından örtülmeden açıkta tohum meydana getiren bitkiler.






Açık tohumlu bitkileri genellikle ağaçlar ya da ağaççık formundaki odunsu bitkiler oluşturur. Genellikle herdem yeşil olup yaprakları çoğunlukla iğnemsi şekilde bu yüzden de kuraklığa dayanıklıdırlar.






Kapalı Tohumlu Bitkiler - Angiospermae: Tohum taslakları meyva yapraklarının birleşmesiyle oluşan odacık içinde kapalı olarak tohum geliştiren bitkiler.






Kapalı tohumlular açık tohumlulara göre daha gelişmişlerdir. Genellikle otsu odunsu ve çalı formunda olurlar. Çoğunun kültürü yapılır ve ekonomik önemleri vardır. Kapalı tohumlular iki çenekliler (Magnoliopsida Dicotyledoneae) ve bir çenekliler (Liliopsida Monocotyledoneae) olmak üzere 2 sınıfa ayrılır.


7 Temmuz 2010 Çarşamba

KAKTÜS hakkında


KAKTÜS

Kaktüsgiller (Cactaceae), gövdeleri etli ve yaprakları diken şeklini almış bir çiçekli bitkiler familyasıdır.



Kaktüs, cins adı olmamasına rağmen, kaktüsgiller familyasını oluşturan gövdeleri etli, yassılaşmış ve sulu olan, yaprakları diken şeklini almış bütün çiçekli bitkilere verilen ortak addır.

Genellikle çöllerde ve tropiklerde yaygınlardır. Sukkulent gövdeleri aynı zamanda özümleme görevini de yapar.


Çölde yetişen Saguaro, en büyük kaktüslerden biridir. Yetişkinleri genellikle 12 metre boya ulaşır, nadiren de 15 metreyi aşanları bulunur.


Kaktüsgillerin suya ihtiyaçları çok azdır. bolsulu ve çok yağışlı hava istemezler.


Kaktüsler çok yağış ve su istemeyen bitkilerdir. Genellikle çöllerde ve sıcak iklimlerde yetişirler. Kökleri çok uzun ve kalındır. Bu özellikleri ve yapraklarının diken şeklinde olmaları, onları diğer bitkilerden ayırır. Kaktüslerin eni ve boyu iyi beslendiği takdirde oldukça uzun ve kalındır. Bazı kaktüslerin dikenleri zehirli olabileceği gibi, her şekilde deriye battığında ince dikenleri yüzünden çok can acıtırlar ve çıkarılmaları zordur.
 

Çiçekler vazolaraa

Çiçeklerin saplarını, sapın içine hava girip su alımını engellememesi için, su dolu bir kabın içine koyunuz ve sulanan sapların uçlarını 2 cm kadar bıçak ya da makasla kesip, hemen vazoya yerleştiriniz.

* Çiçeklerin konulacağı vazoya suyu su filtresinden koymayınız. Vazoya konan çiçeğin ömrünü uzatmak için, bir litre su içerisine 1 çorba kaşığı şeker koyabilirsiniz.

* Güllerinizin saplarını kesip, vazoya yerleştirdikten sonra, mümkünse serin ve karanlık bir oda ya da buzdolabında kendilerine gelmelerini bekleyiniz.

* Eğer satın aldığınız aranjman, çiçekçiniz tarafından gözenekli ve süngerimsi, bir malzemeye(oasis) çiçekler saplanması ile yapılmış ise, çiçek saplarının dibe kadar saplanmış olmalarından emin olunuz ve aranjmana su ilave ediniz.

http://www.didisflowers.com/gallery/flowers2.jpg
* Aranjmanınızı serin ve direkt güneş ışığı olmayan ve hava cerayanına maruz kalmayan bir yere koyunuz.

* Güller susayan çiçeklerdir. Vazodaki suyun sürekli dolu olmasına dikkat ediniz.


* Eve gelen lilium'lar hafif açıldıktan sonra, içlerindeki polen kesesi kesilip çıkarılmalıdır. Bu lilium'un ömrünü uzatır. Aynı zamanda polenden leke bulaşmasını önler.

MENEKŞE HAKKINDA


Familyası: Menekşegiller (Violaceae). Türkiye’de yetiştiği yerler: Yaygın, her yerde yetişir.
Yaprakları kulakçıklı ve kulakçıkları bitkinin yaprakları şeklinde, hatta daha büyük olarak gelişmiş, tek veya çok yıllık bitkiler, Çiçekler tek, çanak yaprakları arkaya kıvrık, alt taç yaprağı mahmuzludur. Familya (Violaceae) karakterlerini taşır. Dünyâ üzerinde 500 kadar türü bulunur. Türkiye’de 21 tür, yabanî olarak yetişir.
http://www.resimler.tv/data/media/244/Hercai-Menekse.jpg
Menekşe tıbbî olarak veya süs bitkisi olarak kullanılır. Memleketimizde en çok tanınan, Hercaî menekşe (Viola tricolor) ve kokulu menekşe (Viola odorata) dir.
Kokulu menekşe (V. odorata): Mart-mayıs ayları arasında, koyu mor renkli ve güzel kokulu çiçekler açan, 10-30 cm yüksekliğinde, çok yıllık otsu bir bitki. Bitkinin yaprakları uzun saplı ve kalp şeklindedir. Anadolu’da nâdir olarak bulunur. Süs bitkisi olarak yetiştirilir.
Kullanıldığı yerler: Kokulu menekşenin çiçeklerinin terletici ve balgam söktürücü etkisi vardır. Yaprakları yumuşatıcı ve idrar söktürücü kökleri ise ishal etkilidir.
Hercaî menekşe (V.tricolor): Mayıs-eylül ayları arasında, açık sarı veya mavimsi renklerde çiçekler açan, 10-30 cm boylarında, bir yıllık otsu bitkiler. Anadolu’da yabânî olarak yetiştiği gibi süs bitkisi olarak da yetiştirilir. Bitkinin çiçekli dalları idrar söktürücü bâzı deri hastalıklarında kan temizleyici olarak ve romatizmaya karşı kullanılır.

PAPATYA HAKKINDA



Familyası: Bileşikgiller (Compositae) Türkiye’de yetiştiği yerler: Hemen hemen bütün Anadolu.
Mayıs ve ağustos ayları arasında çiçek açan, 20-50 cm boyunda, güzel kokulu bir yıllık otsu bitki. Yol kenarı, boş alanlarda oldukça çok rastlanır. Yaprakları parçalı ve tüysüzdür. Çiçekler dalların ucunda küçük başçıklar (kapitulum) hâlinde bulunurlar. Başçıkların orta kısmında bulunan çiçekler tüp şeklinde ve sarı renkli hermafrodittir. Kenarlarda ise 15-20 tâne dil şeklinde, beyaz renkli dişi çiçekler bulunur.
http://www.itusozluk.com/img.php/2a6a7ba89f10da1496bbe732cba1210b9499/papatya
Kullanıldığı yerler: Çiçek durumu başları, çiçek açmadan önce toplanarak gölgede kurutulur. Bileşiminde uçucu yağlar, rezin, acı maddeler ve fenolik bileşikler bulunur. % 1’lik çay hâlinde sabahları aç karnına bir bardak içilebilir. İdrar çoğaltıcı, iştah açıcı, yatıştırıcı ve gaz söktürücü etkilere sâhiptir. Basur memelerinde ağrı kesici, tedâvi edici etkiye sâhiptir. Boyar madde olarak da kullanılır.
Alman Papatyası (Anthemis nabilis) Orta Avrupa’da yetişir ve kültürü de yapılır. Dişli çiçekleri beyazımsı renklidir. Memleketimizde 50 kadar Anthemis türü bulunmakta ve İzmir papatyası, yabânî papatya, beyaz papatya gibi isimlerle bilinmektedir.

ORKİDE HAKKINDA


http://www.resimupload.org/data/media/330/orkide.jpg


Orkide çiçekli bir bitki. Familyası: Salepgiller (Orchidaceae). Türkiye’de yetiştiği yerler: Anadolu’da tabiî olarak yetişmekle birlikte kültür şekilleri sera ve salonlarda yetiştirilir. Çeşitli türleri yavru vatan Kıbrıs’ın “Beş Parmak Dağları”nda da yetişmektedir.

Sera ve salonlarda yetiştirilen süs bitkisi. Tropik, subtropik, ılıman ve hatta serin iklim kuşaklarında tabiî hâlde yetişir. 20.000’den fazla tür ve varyeteye sâhiptir. Bunlar içinde 15-20 tânesi süs bitkileri olarak yetiştirilmektedir. Bilhassa Ceologyne cristata, Odontoglossum grande, Paphiopedilum insigne ve Lycaste skinneri çok kolay yetişen ve ısı istekleri fazla olmayan türlerdir.
Orkideler, sera ve salon süs bitkileri içinde çok nârin, gâyet güzel, câzip, dekoratif ve uzun müddet dayanan çiçekleriyle kıymetli bitkilerin başında yer alır. Aynı zamanda bilhassa tropik orkideler kesme çiçek olarak da özel bir renk ve fon güzelliğine sâhiptir. Tropikal orkideler genellikle epifit olarak ağaçların üzerinde yaşarlar.
Yetiştirilmesi: Genel olarak sera veya çiçek pencerelerinde, gâyet aydınlık yerlerde bulundurulmalı, sâdece sabah ve akşam güneşine mâruz bırakılmalıdır. Orkidelerin büyük bir kısmında kök ve sürgün verme, ilkbahar ve yaz aylarına rastlar. Bu devrede bitkilerin nisbî rutubetçe yüksek yerlerde bulundurulmaları gerekir. Seralarda bunu temin maksadı ile bitkilere sık sık, çok ince zerreler hâlinde, kireçsiz su püskürtülmesi uygundur. Kireç ve klor ihtivâ eden su, orkidelerde gelişmeye derhal olumsuz etki yapar.
Orkide yetiştirilecek seraların aydınlık olması, iyi ısıtılabilmeleri ve sıcaklığın oldukça sâbit tutulabilmesi gerekir. Üretilmeleri, ilkbaharda saksı değiştirme esnâsında, ayırma sûretiyle yapılır. Ayrılan bitkiler, önce 6-8 santimetrelik küçük saksılara alınır ve iyice köklenmeyi müteakip 10 santimetrelik saksılara şaşırtılırlar. Saksı değiştirme işi, iki yılda bir olmak üzere mart ve nisan ayında yapılır. İlkbaharda çiçek açan türlerde ise saksı, çiçeklenme periyodundan sonra değiştirilir. Saksı değiştirme esnâsında, harç materyalinin, dış kısımları ve bitkinin ölü kök kısımları ayıklanıp uzaklaştırılır. Orkide yetiştiriciliğinde kullanılacak toprağın iri tâneli, gevşek geçirgen bir yapıya sâhip olması gerekmektedir.
Orkideler arasında ilginç tozlaşma örneklerine rastlanır. Bir kısım orkide türü, diğer çiçekler gibi renk ve balözleriyle böcekleri cezbederek tozlaşmayı kolaylaştırırlar. Balözü için çiçeğe konan böceklerin ayaklarına bulaşan çiçek tozları, böcekler aracığılı ile diğer orkidelere taşınır.
Renkleri, şekilleri ve kokularıyla böcekleri taklit eden ilginç orkide türleri de vardır. Dış görünüşü dişi yaban arasına benzeyen bâzı türler etrâfa yaydıkları dişi arı kokusuyla erkek arıları cezbederler. Erkek arılar bu orkideleri dişi arı zannederek çiftleşmek için üzerlerine konarlar. Bu sırada patlayan polen torbalarından arının baçağına çiçek tozları bulaşır. Böcek diğer orkideye konduğu zaman bu polenler böcek tarafından çiçeğe aktarılır.
Özellikle “Ophrys” orkide cinsinin türleri, renkleri, şekilleri ve kokularıyla çevre böceklerini taklit ederler. Büyük Bahama Adalarındaki “Oncidium” cinsi orkide türleri de bölgesel böceklere benzeyerek tozlaşmayı sağlarlar. Taklit yetenekleri dolayısıyla pekçok orkide; arı orkidesi, sondajcı böcek orkidesi, örümcek orkidesi gibi isimlerle anılır.
Tabiattaki her olay gibi, orkide türlerindeki tozlaşma da tabiatta akıllara durgunluk veren bir düzenin açık bir mesajıdır. Bu düzen, bir tesâdüf olamayacağı gibi; her varlığı yoktan var eden yüce Yaratıcı’nın, her şeyi bir gâyeye göre ve belli sebepler altında yarattığını göstermektedir.

LALE HAKKINDA



Lale (''Tulipa''), Liliaceae (zambakgiller) familyasından ''Tulipa'' cinsini oluşturan güzel çiçekleri ile süs bitkisi olarak yetiştirilen, soğanlı, çok yıllık otsu bitki Bitki, fotosentezle beslenme, embriyon dokularının bireyin bütün yaşamı boyunca etkinliğini sürdürdüğü sınırsız büyüme özelliği, hücre çeperlerinin selülozlu ve görece sert oluşu, yer değiştirmeyi sağlayacak organların yokluğu nedeniyle yaşamını bulunduğu yere bağlı olarak sürdürme, duyu ve sinir sistemlerinin bulunmayışı gibi temel özelliklerle tanımlanan yaşam biçimi.
http://www.geyikmerkezi.com/resimarsivi/lale_resimleri.jpg
Zambakgiller (Liliaceae) Türkiye’de yetiştiği yerler: Anadolu.
Vatanı Anadolu olan, güzel çiçekleri ile süs bitkisi olarak yetiştirilen, soğanlı, çok yıllık otsu bitkiler. Türkiye’nin çoğu yerine tabiî olarak yayılmış olan on dört türü bulunmaktadır. Soğanlarının üzerinde zarımsı bir örtü bulunur. Etli ve yeşil 2-8 yaprağı vardır. Çiçekler, saplar ucunda çoğunlukla bir, bâzan ikidir. Çiçek parçaları altılıdır. Kırmızı, sarı ve ara tonlarda renklere sâhiptir.
Vatanı Anadolu olan lâle, 16. yüzyılda ülkemizden Avrupa’ya götürülmüştür. Yurdumuzda 17. yüzyılda lâle yetiştirilmesine önem verilmiş ve 1718’den 1730’a kadar süren on iki yıllık devir, ismini bu çiçekten almıştır (Bkz. Lâle Devri). Bu devirde yetiştirilen 840 çeşit lâlenin herbirinin ayrı adı vardı. Bunlardan en çok bilinenleri ve ünlüleri; “Zibihümayun”, “Camihürşit”, “Sunnuhüda”, “Yegâne”, “Reşkielmas” ve “Ahühüftade”dir. Avrupa’ya hızla yayılan lâle, Hollanda’da on yedinci yüzyılda çok önem kazanmıştır. Geniş yayılma alanına sâhib olan, süsleme sanatında, mîmarlıkta ve çeşitli câmi, türbe ve çeşmelerin yapımında lâle motifleri kullanılmış ve işlenmiştir.
Anavatanı Tür, ortak özellikler taşıyan ve kendi aralarında döllenerek üreyebilen akraba canlıları içeren biyolojik grup.

GÜL HAKKINDA



Alm. Rosa (f), Damaszener Rose, Hundsrose, Fr. Rose (f), İng. Rose, damask rose; dorgrose, herbrose. Familyası: Gülgiller (Rosaceae). Türkiye’de yetiştiği yerler: Anadolu ve Trakya.
Mayıs-haziran ayları arasında, pembe, beyazımsı, sarı, kırmızı renkli çiçekler açan, güzel kokulu çok senelik, çalımsı ve dikenli bir bitki. Gövdeleri silindir biçimli, yeşilimsi, esmer renkli, çok dallı ve dallar sık dikenlidir. Dikenlerin uçları kıvrık ve genellikle kırmızı renktedir. Yapraklar saplı ve kulakçıklı, 5-7 yaprakçıklıdır. Çiçekler dallarında tek tek veya kümeler hâlinde bulunur. Çanak yaprakları 5 parçalı, taç yaprakları ise çok parçalıdır. Çiçek tablası zamanla etlenerek, kırmızımtrak bir renk alır ve kuşburnu adı ile bilinir.
Deniz seviyesinden îtibâren, 3500 m yüksekliğe kadar, kâfi derecede rutûbetli ve geçirgen topraklarda yetişir. 
http://img1.loadtr.com/b-360121-k%C4%B1rm%C4%B1z%C4%B1_g%C3%BCl.jpg
Türkiye’de yabânî olarak yetişen 23 türü bulunmaktadır. Çok eski bir kültür bitkisidir. Menşei kesin olarak bilinmemekle birlikte, çoğu gül çeşitlerinin menşeinin Asya’nın mutedil bölgeleri olduğu kabul edilmektedir.
Güller çiçeklerine göre: Yalın kanat, yarım katmerli ve katmerli güller. Boylarına göre: Bodur, yüksek ve sarılıcı güller. Çiçeklenme zamânına göre: Yılda bir çiçek açanlar, yılda birden fazla çiçek açanlar ve yediveren güller diye sınıflandırılmaktadırlar.
Anadolu, yabânî gül bakımından çok zengindir. En yaygın olan Rosa canina (köpek gülü veya yabânî gül)dır. Gülyağı çıkarılmasında en elverişli olanı pembe renkli, kuvvetli kokulu ve yarım katmerli olan Rosa damascena (Isparta gülü, yağ gülü, sakız gülü)dır.
Gül yetiştiriciliği: Gül fidanı; ısı derecesi yüksek olan, çok kırağı ve don yapmayan, çiçek zamânında çiğ yapan yerlerden hoşlanır. Güllerin toprağı, kâfi derecede humuslu ve kireçli geçirgen tınlı ve derin olmalıdır. Bol gübreli killi-kumlu ve içerisinde demir maddeleri bulunan kırmızı renkteki topraklarda iyi yetişmektedir.
Bütün gül çeşitleri; tohum, çelik, daldırma ve aşı şekillerinden birisi ile üretilir. Güllerin çoğu çelikle üretilmektedir. Yalnız bâzı türleri çeliğe gelmezler. Çelik alma zamânı, ağustos-eylül aylarıdır. Çelikler senelik ve odunlaşmış sürgünlerden âdi çelik tarzında alınır. Alınan çeliklerin üzerindeki yapraklar makasla kesilir. Bunu yaparken gözleri bozulmamalıdır. Hazırlanan çelikler alaca gölgeli yerlerde yapılan köklendirme tavalarına iki göz dışarda kalacak şekilde, 10 cm aralıkla dikilir. Suyuna, yabancı otlara ve toprağına dikkat edilerek, çeliklerin köklenmesi sağlanır. Köklenen bu çelikler mart ayında tavalarından dikkatlice sökülerek esas yerlerine dikilir. Aşı ile üretme şeklinde, en fazla göz aşısı uygulanmaktadır. Mayıs-haziran ayında sürgün, ağustos ayında durgun göz aşısı yapılmaktadır.
Gül fidanlarının dikileceği yerlerin derinliği 60 cm, genişliği 40x50 cm olmalıdır. Çukuru, dikimden 1-1,5 ay evvel açmak iyi olur.
Güllerde budama: Güllerin budaması kolay, fakat teknik isteyen bir iştir. Gelişigüzel budama, gülün ömrünü kısaltır. Budama ile güllerin iyi kalitede çiçek verimi sağlanır. Gül fidanları ekildiği yıl, dalları iki göz üzerinden, ikinci yıl 3-4 göz üzerinden, üçüncü yıl 5-6 üzerinden, dördüncü yıl 2-3 göz üzerinden sarılıcı ve çardak güllerinde ise 6-7 göz üzerinden budanmalıdır.
Kullanılan kısımları: Gülün kullanılan kısımları çiçeği, çiçeklerinden elde edilen gülyağı ve gülsuyudur. Çiçekler sabahın erken saatlerinden güneş doğmadan toplanıp gölgede kurutulur. Su buharı ile distilasyona tâbi tutulur. Elde edilen kısmın üst tarafında gül yağı toplanır. Alttaki sulu kısım ise gül suyunu teşkil eder. Genellikle 3000-3500 kg çiçekten, 1 kg gülyağı, 500 kg gül suyu elde edilmektedir.
Kullanıldığı yerler: Gül çiçeğinin taç yapraklarında uçucu yağ, tanen, gallik asit, kuarsitrin, siyanin, şeker ve mum vardır. Gülyağı tıbbî bir tesire sâhib olmamakla berâber, bilhassa parfümeri ve kozmetik sanâyiinde bâzı pomatlar ile galenik preparatların kokusunu değiştirmede çok kullanılır. Dâhilen ise hafif müshil etkilidir. Gülsuyu, gül reçelleri halk arasında yaygın olarak kullanılır.
Isparta gülü (Rosa damascena): Çok eski bir kültür bitkisi olduğu için menşei belli değildir. Halen Isparta çevresinde bol miktarda yetiştirilmektedir.
Isparta veya yağ gülü, Isparta çevresinde, 1,5-2 m aralıkla sıralar hâlinde ekilmektedir. Üretilmesi çelikle yapılır. Çelikler de kasım ve aralık aylarında ekilir. Ürün ikinci yıldan îtibâren alınmaya başlar. Üçüncü ve dördüncü yaşlarda verim en fazladır. Daha sonra bu yaşlı güller kesilerek gençleştirme yoluna gidilir. Gül bahçelerinden gençleştirme sûretiyle 15-20 sene faydalanılabilir.
Yabânî gül (Rosa canina): Memleketimizde oldukça yaygın bir gül çeşididir. 2-3 m yüksekliğinde, pembe veya beyaz çiçekli bir ağaççıktır. Meyveleri parlak kırmızı renktedir. Bu gülün olgun meyvelerini saran, başlangıçta ağızı dar bir bardak şeklinde olan çiçek ekseni, çiçek tablası olgunlaşınca etlenip, kırmızı bir renk alır. Bu meyvelere “kuşburnu” adı verilir. Bileşiminde tanen, pektin, vitamin C, şekerler ve organik asitler vardır. Kabız edici, idrar söktürücü olarak, böbrek ve safra taşlarına karşı, C vitamini yönünden zengin olduğu için de bâzı bölgelerde marmelât yapımında kullanılır.

AKASYA HAKKINDA

sıcak iklimlerde birçok çeşitleri yetişen bir ağaç 
 http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=56916&stc=1&d=1229972450
 
AKASYA (Acacia);
Alm. Akazie (f.), Robinie (f), Fr. Acacia (m), İng. Wattle, Acacia. Familyası: Baklagiller (leguminosae). Türkiye’de yetiştiği yerler: Yalnız park ve bahçelerde yetiştirilir.
Kışın yaprağını döken ağaçlardan. Sıcak ve ılıman bölgelerin odunsu veya otsu bitkileridir. Çiçekleri başak veya salkım şeklinde bir araya toplanmışlardır. Yaprakları birleşik bir sap üzerindedir.
Çeşitleri ve kullanıldığı yerler: Memleketimizde yalancı akasya (Robinia pseudoacacia) bulunmaktadır. Çiçekleri salkım şeklinde olup kendine has bir kokusu vardır. Bunlardan elde edilen esans, parfümeride kullanılır. Yalancı akasyanın meyveleri yeşil fasülyeye benzer. Olgunlaşınca koyu kahverengi renk alır. Dalları dikenli, gövdesi boz esmer renktedir. Kerestesi pek fazla kullanılmaz. Yurdumuzda yol kenarlarında, park ve bahçelerde sık rastlanır.
Batı ve Orta Afrika’nın step bölgelerinde, Senegal’de, üst Nil Vadisinde, Habeşistan ve Tankanika’da yetişen diğer bir akasya türü de Senegal akasyasıdır (Acacia Senegal). 6 m kadar yükseklikte olan bu ağaçların gövde ve dallarından ara zamkı elde edilir. Bu zamkın meydana gelmesine sebeb bir bakteri faaliyetidir. Yağmur mevsiminden sonra kurak ve sıcak havalar gelince ağacın kabuğu yarılarak zamk dışarı çıkar ve katılaşır. Bunun bileşiminde arabin, jelatinsi madde, tanen ve şeker vardır. Zamk; merhem ve pastillerin yapımında, göğüs ve sindirim organları hastalıklarında kullanılır. Ayrıca, boya, matbaa, dokuma sanayiinde kullanılır. Önemli bir yapıştırıcı maddedir.
Diğer bir akasya cinsi kateşu akasyası (Acacia catechu) dır. Vatanı; Hindistan, Seylan, Sumatra, Java, Borneove, Batı Afrika’dır. Sarı çiçekli, dikenli, 10 metreye kadar yükselen ağaçtır. Ağacın gerçek odun kısımlarının suda kaynatılmasıyla elde edilen sıvıya ağaç özü denir. Elde edildiğinde acı olan ağaç özü sonra tatlılaşır. Diş tozlarının ve diş sularının yapımında kullanılır.
Tropik ve Akdeniz çevresi memleketlerinde yetişen diğer bir akasya da farnasian akasyası (Acacia farnasiana) dır. Vatanı Batı Hindistan olan bu ağacın boyları küçüktür. Çiçeklerinin bileşiminde uçucu yağ olduğu için parfümeride önemli bir yeri vardır. Akasya esansı olarak kullanılır.

Çiçek Hastalıkları

Kırmızı Örümcek Mite'ları:
Yaprakların alt yüzeylerinde bulunan küçük, sarı, kahverengi veya kırmızı kurtçuklardır. İnce örümcek ağları üretirler. Kuru ortamı severler. Nemliliği artırmak amacıyla bitkiyi sık sık spreyleyin.

Kabuk Böcekleri:
Yapraklara ve gövdeye yapışmış duran küçük, sert kabuklu, kahverengi, sarı böceklerdir. Böcekleri ilik sabunlu suyla temizleyip durulayın.
http://image.made-in-china.com/2f0j00jCaTEQtlzprU/Artificial-Decorative-Flowers-Tea-Rose.jpg
Küf:
Yapraklarda ve gövdede oluşan beyaz, pudra benzeri olusumlardır. Mantar ilacı (fungicide) ile spreyleyin.

Beyaz Sinekler:

Güveye benzer ve rahatsız edildiğinde uçuşan küçük, beyaz böceklerdir. Tüm bitkiyi ilik sabunlu suya batırın ve sonra durulayın.

Yeşil ve Siyah Sinekler:

Bitkinin büyüyen uçlarında koloni oluştururlar. Yok etmek için arap sabununu köpürtün ve bununla tüm bitkiyi yıkayın.
http://img1.tradeget.com/amohagifts%5CSQVISDXC1flowers.jpg
Botrytis:
Yaprak, çiçek ve gövdede bulunan gri küftür. Bitkiyi daha kuru bir ortama alin ve hava akımını artırın. Ölü çiçek ve yaprakları düzenli olarak ayıklayın. Sorun devam ederse mantar ilacı kullanın.

Mealy Bugs:

Yaprakların altında ve gövdede bulunan minik yün yumaklarına benzer oluşumlardır. Pamukçuk gibidir. İspirtoya (metil alkol) batırılmış bir pamukla siliniz.

Eğlenceli :)

Çiçekler ve Anlamları:

Beyaz Gül :Masumiyet
Ağlayan Gelin: İsyan
Kırmızı Gül: Aşk
Nilüfer :Gelecek yenileme
Pembe Gül: Gönlüm Senindir
Beyaz Lale: Saflık Temizlik
Sarı Gül: Sıcak Sevgi
Kırmızı Lale: Seni Seviyorum
Beyaz Karanfil: Temizlik, Saflık
Pembe Lale: Anlayış
Kırmızı Karanfil: Sevgi
Sarı Lale: Gerginlik
Pembe Karanfil: İçtenlik
Menekse: Alçak Gönüllü
Sarı Karanfil: Hüzün
Kamelya: Magrur
Anemon :Gençlik
Lilyum: Güven
Beyaz Glayör: Dostluk
Frezya: Suçsuzluk
Kırmızı Glayör: İstek
Beyaz Krizantem: Sadakat
Pembe Glayör:Zerafet
Kırmızı Krizantem: Sessiz İstek
Sarı Glayör: Kıskançlık
Mor Krizantem: Burukluk
Mor Glayör:İnanç
Mersedes Gülü: Melankoli
Orkide: Mağrur, Gururlu
Altın Kadeh: Umut
Sterliçya: Sıcak Sevgi
Fulya: Unutma

Decorative Flower Vase

Renklere Göre Çiçeklerin Dili:

Pembe Renk: Şefkat
Altın Sarısı: Sevinç, Bolluk
Beyaz Renk: Saflık Temizlik
Kırmızı Renk: Aşk
Mavi Renk: Yumuşak Huylu
Kahverengi: Geçmiş
Yeşil Renk: Ümit ve Istikbal
Siyah Renk: Üzüntü
Mor Renk: Dul

ÇİÇEKLER VE SAYILAR

http://www.monique-enchante.com/large/accessories/DF30%20DECORATIVE%20FLOWERS.JPG

1 Gül -Size odaklanmış özel sevgi..
2 Gül -Karşılıklı derin bir aşkla birbirimizi seviyoruz..
3 Gül -Seni seviyorum..
6 Gül -Senin olmak istiyorum..
9 Gül -Sonsuza kadar birbirimizi seveceğiz..
11 Gül -Hayatımda en çok sevdiğim kişisin..
12 Gül -Tatmin edici bir beraberlik ve karşılıklı sevgi..
13 Gül -Gizli Aşk..
24 Gül -Her dakikayı sevgiyle hatırlıyorum..
33 Gül -Derin aşk ile seviyorum..
36 Gül -Bana geldiğinden dolayı romantik hissetmek..
44 Gül Hiç değişmeyeceğim için söz vermek..
50 Gül -Aşkım..
66 Gül -Başarılı aşk beraberliği..
99 Gül -Karşılıklı anlayış aşkı sonsuzlaştırır..
100 Gül- Bu yüzyılda harmoni içinde bir beraberlik ve yaşlanıp olgunlaşıncaya kadar birbirlerine adanmış çift..
101 Gül -Sadece sen..
108 Gül -Benimle evlenir misin???
111 Gül -Sonsuz aşk..
123 Gül -Özgür aşk..
144 Gül -Seni gece gündüz sonsuza kadar seviyorum..
365 Gül- Seni her gün düşünüyor, her gün seviyorum..
999 Gül -Bitmeyen ve sonsuza kadar aşk.. 1001 -Gül Vefakar aşık ve ölünceye kadar..
http://www.newyorkflowerdesign.com/images/curriculum-flower-design.jpg

EVDE ÇİÇEK ?



Antre ve Hol:

Evinize giren için ilk etkilemeyi yapacak olan yerdir. Bu nedenle iri ve görkemli bir aranjman kullanılmalıdır. Antrenizde bir sütun veya şemsiyelik gibi dik duran bir nesneye küçük bir çelenk de asabilirsiniz. Eğer antrenizde küçük bir masanız varsa bir buket bulunduran sepet güzel bir görünüm verecektir.
http://www.botany.com/img/plants/plant-flower-encyclopedia-dictionary.jpg
Yemek Odası:

Akşam yemeklerini yediğiniz bir odanız varsa bu odaya en uygun çiçekler dekoru tamamlayacak porselen, gümüş veya kristal altlıklı olmalıdır. Daha güzel bir görüntüyü aynı model cristal vazoların mum ve çiçek ile bezenmesi ile elde edebilirsiniz.
kaikai-kiki-at-design-miami_d3p0128.jpg

Oturma Odası:

Çiçekler moral konusunda etkilidir. Yazları kullanmadığınız bir şömineniz varsa bunun içini canlı renkli ve iri mevsim çiçekleri ile süsleyebilirsiniz. Aile fotoraflarınızın bulunduğu bir sehpa daha küçük çiçekler için güzel bir yer olacaktır.

Mutfak:

Mutfak sadece yemeğin piştiği ve bulaşıkların yıkandığı yer değildir. Bir ev hanımının zamanının önemli bir kısmının geçtiği, çalışan bir kadının çoğunlukla işten sonra ilk gördüğü yerdir. Mutfakta özellikle pencere kenarına ışıktan hoşlanan saksı çiçekleri uygundur, mutfaktaki kullanılmayan bütün alanlar geri kalan dekorasyonu tamamlayacak biçimde canlı renkteki çiçekler ile bezenebilir. Ancak buzdolabı üstü ve fırın yanı gibi ısı yayan gereçlerin yakınları tercih edilmemelidir.
http://images.mooseyscountrygarden.com/garden-plants/flower-picture-gallery/orange-dahlia.jpg
Yatak Odası:

Komedin üstündeki bir gonca gülün selamlamasıyla uyanmak güne güzel bir başlangıç demektir. Yatak odanız için gül, frezya, lilyum ve benzeri ince taç yapraklı çiçekler tercih edilmelidir. Yatak odasında özellikle saksı çiçeği konusunda aşırıya kaçmamak gerekir çünkü saksı çiçekleri karanlıkta biz insanlar gibi oksijen alıp kardondioksit vererek solunum yapmaktadır. Yaz aylarında pencereleri açık bir yerde yatıyorsanız güzel kokulu çiçekleri bolca yerleştirebilirsiniz. Yatmadan önce sulamanız odaya hoş bir koku yayacaktır.

kaikai-kiki-at-design-miami-kk_flowerball3.jpg

Salon:

Salon için seçtiğiniz çiçeklerin eşya ve duvar renkleri ile uyum içinde, ancak farklı olmasına özen gösterin. Sözgelimi, koyu kırmızı bir halınız ve çam sehpanız varsa seçtiğiniz çiçeğin rengi çam rengi ile değil halının rengi ile özdeş olmalıdır. Çiçeklerin rengi üzerinde bulundukları eşyanın renginden farklı olmalıdır. Eğer hayat tarzınıza uyuyorsa salonlarınızda aykırı aranjmanlar bulundurabilirsiniz, hatta bu durumda yaşam tarzınızın bir sonucu olarak eşyalarınızın da bir parça aykırı olması muhtemeldir. Çiçeği de bu tarzınızı biraz zorlayacak biçimde seçmenizde yarar olacaktır. Eğer sakin bir tarzınız var ise çiçeğin iddialılığı konusunda aşırıya kaçmayın. Unutmayın çiçek görülmeli, ortamın sessizliğine uygun olarak konuşmalı ama sessizlikte bağırmamalıdır

6 Temmuz 2010 Salı

KESME ÇİÇEKLER



Çiçekleri keserken çiçek kesme makası veya bıçağı kullanınız ve kesinlikle kumaş makası kullanmayınız Çiçeğin saplarını suyun içinde kesmeye özen gösterin ve kesilen suyun temiz olmasına dikkat edin.

Su sıcaklığının 20-25 C derecesinde olmasına dikkat ediniz böylelikle çiçeğinizin ömrünü uzatmış olacaksınız.

Kesme çiçeklerde vazo değişimi yapılırken aktarma yapılacak vazo temiz su ile doldurulmalıdır.

Çiçeğin suya girecek kısımlarındaki yaprakları temizlemek gerekmektedir. Böylece oluşacak bakteriyel kokulardan kurtulmuş olacaksınız.

Eğer çiçeklerinizin yaşam süresini uzatmak için özel koruyucular kullanıyorsanız ve suda bakterilerin geliştiğini görüyorsanız ilk yapmanız gereken şey vazonuza yada kabınıza iki günde bir ihtiyacı kadar suyu koymak olacaktır. Eğer koruyucu kullanmıyorsanız suyu değiştirin, vazonuzun temiz olmasına dikkat edin ve çiçeklerin saplarını günlük olarak kesin.

Düzenlenmiş çiçeklerinizi serin yerde tutmanız (özellikle geceleri) gerekmektedir. Isı veren kaynaklardan uzak tutmanız çiçeğinizin ömrünü uzatacaktır.

Lale fazla suda durmaması gereken bir çiçektir. Vazodaki su miktarı sapın 5 cm kadarının suya değmesine izin verecek kadar olmalıdır.

Vazolardaki bakterilerin önlenmesi için ve çiçeklerin daha rahat su çekmesi için 1 lt vazoya bir çay kaşığı çamaşır suyu ilave ederek çiçeklerin rahat su almasını temin eebilirsiniz. (Metal ve gümüş kablarda bu işlemi yapmayınız)
http://farm1.static.flickr.com/217/458823048_cfed5caf8f.jpg
GÜLLER

Güller belirli açılarla kesilmesi gereken bir çiçektir. Temiz bir bıçakla kesilmesi faydalı olacaktır. Bu kesim sırasında kumaş makası kullanmayınız.

Güllerin sapları suyun içinde kesilmelidir. Böylece kesilme sırasında çiçeğin sapının içinden hava girmesi önlenmiş olacaktır.

Suyun altında kalan yaprakların bakteriyel koku oluşturmaması için saplardaki yapraklardan arındırmak gerekir.

Güller bolca su tüketimi yapan çiçeklerdir. Günlük olarak ihtiyacı olan su miktarınca vazoya ilave yapılmalıdır.

Güllerinizi direkt güneş ışınlarından, televizyon ısısından, radyatörden, tavan pervanelerinden ve hava akımlarından uzak tutunuz.

Güllerin yaşamı için besin maddeleri çok önemlidir.

Eğer gülleriniz boyun bükme durumunda ise yerini değiştirin ve saplarını suyun içinde usulünce kesin. Bu işlem sırasında kullanılacak suyun sıcak olması gül için faydalı olacaktır. Bu gülde şoklama yapacaktır. Ayrıca boyun büken gülleri banyoda üzerine kağıt serip ıslatın. 1-2 saat sonra vazoya yerleştirin. .
http://img.brothersoft.com/screenshots/softimage/r/rose_flower_screensaver-234027-1240456558.jpeg
ARANJMAN YAPIMI
Aranjmanı yapmadan önce koyacağınız kabı ve yeri iyi tespit etmeniz gerekmektedir. Yemek masası aranjmanlarını mümkün olduğunca alçak tutmak faydalı olacaktır, böylece masada oturan kişilerin birbirlerini görmesi daha kolay olacaktır.

Çiçek konulacak kabın iyi tesbit edilmesi gerekmektedir, uzun boylu çiçeklere uzun boylu vazo; kısa boylu çiçeklere kısa boylu vazo; dolgun tarzda yapılacak olan aranjmanlara geniş vazo kullanılması faydalı olacaktır. Kısacası çiçeğin büyüklüğü uzunluğu ve hacmi çiçeğin konulacağı kapla orantılı olmalıdır.
http://images.mooseyscountrygarden.com/garden-plants/flower-picture-gallery/pansy-yellow-flower.jpg
Çiçekleri koymadan önce kaba konulacak suyun miktarını iyi tespit etmek gerekmektedir. Aksi takdirde fazla konulacak su her çiçek için fayda getirmez, örneğin gerbera gibi çiçekler fazla su içinde tutulmamalıdır. Kabın ¼ in su ile dolu olması bu çiçek için yeterli olacaktır.

Aranjman yaparken dikkat edilecek bir husus da kullanılan çiçeklerin birbirleriyle uyumudur. Çiçeklerin renkleri, boyları, büyüklükleri, yetiştiği iklim önemli olan noktalardır. Örneğin, tropik çiçeklerle bu çiçeklere uyumlu olabilecek diğer çiçekler kullanılmalıdır.

Evinize gelen buketlerin altında sarılı olan folyo kağıtlarını kaba koymadan önce çıkartmalısınız. Aksi takdirde suyun altında oluşucak bakterilerin bu kağıdın içinde saklanabileceğini ve çiçeğin suyunu değiştirseniz dahi bu bakterilerin orada korunacağını unutmayın.

Her mevsim çiçek bakımı

kış bakımı: Eğer yaşadığınız bölgenin kışları çok soğuk ve don olayları oluyorsa ağaçlarınızın ekstra korumaya ihtiyaçları olabilir. İmkanınız varsa günbatımından sonra bitkilerinizi çatı gibi korunaklı bir yerin altına alınız bu onların dikey hava akımından korunması için çok önemlidir.  Saksılarınızı biraz yüksek yerlere koyarak altlarına biraz kalınca gazete kağıdı koyarak yalıtım sağlayın. Eğer rüzgarlar ve donlar çoksa gazete kağıdının bir ucunu yukarı doğru katlayarak saksıyıda içine alın. Plastik korumalar kullanmayın.Isıtılmayan bir oda, garaj yada kilerde kış süresini geçirmesi için ağaçlarınızın kullanılabilir. Yinede saksılarınızın altına yalıtım için gazete kağıdı yerleştiriniz. Eğer bonsai’nizde donma belirtileri görürseniz budamadan önce yapıcak en iyi şey yeni filizler çıkana kadar beklmektir. Agaçlar kuvvetli yapılarıyla sizleri şaşırtacaktır. Ağaçların su ihtiyaçlarını dikkatle gözlemeyi unutmayın. Sulama daha uzun aralıklarla yapılabilinir. Çiy noktasına dikkat ediniz. Kışın birkaç gün içinde nem kolaylıkla kaybolabilir.Kışın GÜBRELEME YAPMAYINIZ. Kabarık yeni filizler çıkana kadar gübreleme yapmayınız.
http://www.free-slideshow.com/stock-photos/flowers_plants/flower-tulip-water-drop2.jpg
ilkbahar bakımı:Yılın bu zamanı yenidenbüyüme, saksı değişimi, yenilenme ve yenidendüzenleme zamanıdır.Hızlı büyüyen ve birkaç yıldır aynı saksıda duran genç ağaçların saksısı değiştirilmelidir. Bunu yapmadan önce daha büyük yada değişik bir saksıya geçirmeyi planlayıp planlamadığınızı iyice düşünün. Aslında saksısında küçük bir yerdeğiştirme yeterli olacaktır. İsterseniz tabiki radikal bir yeniden düzenleme yapabilirsiniz. En ideal saksı değiştirme filizler maksimum büyüklüklerini ulaşıp daha açılmaya başlamadan önce yapılmalıdır. Bu bir iki hafta btikinin yeni besleyici kökler çıkıp besin almaya başlamadan önce kendi içindeki reservleri kullanarak yaşamasını kolaylaştırır. Eğer büyük çapta kök budaması yapılmadıysa bu süre kısalır.Gölgede rüzgardan korunaklı bir yerde ve nem oranının iyi olduğu bir yerde çalışın. Ve yanınızda gerektiğinde köklere sıkmak için su dolu bir sprey şişesi olsun. Keskin aletler kullanın ve temiz kesikler yapın. Ağacınız gençce daha sık kök budaması yapabilirsiniz. Büyük kökleri keserek alın. Unutmayın ağacın üst tarafıyla kök tarafı birbirine oratılı bir şekilde büyür. Kökleri iyi ayarlarsanız agaçda ona göre güzel bir gelişim sağlayacaktır.İmkanınız oldukça Bonsailer için üretilmiş özel bitki besinleri kullanınız. Eğer bulamıyorsanız bu sıvı besinlerin içindeki oranlara dikkat ederek alınız. Bitkinin toprak karışımında bir miktar kendini yavaş bırakan katı gübre kullanbilirsiniz. (Osmocote® granulleri or Gro-Power® bitki tabletleri) Son saksı değişiminden bu yana kökleriniz yeterince büyümemişler mi? O ZAMAN : Daha kalın oranlı bir toprak karışımı kullanın, saksının suyu iyi drenaj ettiğinden emin olun sıvı besinlerinizin nitrogen oranını düşürün yada fosfat oranını arttırın VE birkaç yıl kökleri ellemeyin. Bu işlemlerden sonra bitkiyi bir hfata direk güneş ışından ve rüzgardan koruyunuz ve yavaş yavaş bityi oratamına tekrar alıştırınız. Birkaç hafta sonra (yada 1 ay) sıvı besinleri kullanmaya başlayınız. Son olarak açmasını tamamlayan çiçekleri kesiniz. Çok karmakarışık bir gövde yada dal istemiyorsanız yeni çıkan filizlere müdahale edin. Dal başına bir yada iki çift filiz kalacak şekilde budayın. Budamalardan sonra aletlerinizi temizleyin ve yağlayın.
yaz bakımı:Yörenize uygun ağaçlar yetiştiriniz. Önerilen kalın aralıklı toprak karışımları kullanınız. Ağaçlarınız sağlıklı ve böceksiz tutmaya çalışın. Ağaçlarınızı her hafta çeyrek birim döndürünüz. Bu her tarafının yeterli güneş, temiz hava almasını sağlayacaktır.Bitkileriniz özellikle hızlı büyüyenlerin kontrolünüzden çıkmasına engel olunuz.Yeni filizleri uzadıklarında çimdiklemeyi unutmayın. Uğraşıp yapdığınız şeklin bozulmasına izin vermeyin. İnce ve sıkı büyüme sağlayın hava ve ışık akımı için. Ağaçlarınızın ihtiyaçlarına göre özel sulama yapmayı unutmayınız. Ağaçlarınızı öğleden sonraları çok güneş almayacakları gölge mekanlara taşıyın. Bitkilerinizi çakıl,çim yada kuru yaprak kaplı bir zemin üzerinde kısa ayaklı tezgahlarda tutun. Zemini sabahları ıslatın. Ağaçlarınıza arada sıra duş yaptırın. Ağaçlarınızı baharda daha büyük saksılara yerleştirin. Yada bitkileriniz kuru yaprak yada agaçtozu bulanan yerlere gömün. Köklerin tahliye deliklerinde çıkıp çıkmadığına dikkat edin. Bitkileriniz birlikte tutun ama birbirlerine değmemesini sağlayın ve iyi hava akımı için yer bırakın. Mümkünse ağaçlarınızı toprağa gömün. İstenmeyen tepe büyümelerini budayın. Eğer bonsai’nizde kurmul yaorak varsa onu gölgeye koyun ve biraz su verin. O gün biraz daha su verin. Köklerin yavaşça toparlanmasını sağlayın onları SUYA BOĞMAYIN.Bitkilerinizi gübrelemeyi(sıvı besin) unutmayın. Yaz sonumda çiçek açan ağaçlar için fosfat oranı yüksek gübreleme yapın 10 60 10 gibi. Bu agacın gelecek bahar için reserv yapmasını sağlar
http://www.fs.fed.us/wildflowers/regions/rockymountain/NorthForkShoshoneRiver/images/lewis_monkey-flower_lg.jpg
sonbahar bakımı: Yılın ikinci büyüme sezonudur. Yine ağaçlarınızın kontrolünüzden çıkmasını engelleyin özellikler çabuk büyüyen ağaçlarda (ardıç gibi). Uzadıkça yeni filizleri çimdikleyin.Saksıdaki toprağın tahliyesini kontrol edin. Çiçek açan ağaçlar için fosfat oranı yüksek gübreleme yapın 10 60 10 gibi. Bu agacın gelecek bahar için reserv yapmasını sağlar. Ardıçlar ve çamlar içinde geçerlidir. Ayrıca bu iki cins en iyi bu dönemlerde telle sarılabilinir.

lucky bamboo (şans bambusu) bakımı
şans bambusu bakımı kolay ve dayanıklı bir bitkidir çubuk şeklinde kafasında burgulu olanları dışı renkli bir Cam vazo da olmalıdır çünkü bambunun suyunu değiştirmemelisiniz hep üstüne ilave ederek bakımını yapınız suyun rengi biraz yeşil olacaktır ama zaten bataklık bitkisidir onun bu ortam çok hoşuna gidecektir 15 günde bir suyunu tamamen boşaltıp tazeleye bilirisiniz.güneş veya soğuğa karşı dayanıklıdır kendini dış etkenlere karşı koruyabilen bir bitkidir.diğer piramit ve değişik dekordaki bambularıda suyunu hep üstüne ilave ederek sulayınız dışındaki süngerden suyunu çekecektir.

Eğer çiçekleriniz oasis adı verilen çiçek süngerleri içinde geldiyse yeteri kadar su koymayı unutmayın. Oasis çiçeğin ömrünü uzatan bir maddedir. Ayrıca suyun içine çiçeklerin ömrünü arttıran vitaminlerden koymak faydalı olacaktır. 

ÇİÇEK BAKIMI İLE İLGİLİ GENEL BİLGİ


Çiçek bakımı ile ilgili genel bir bakış yapalım;genelde saksı bitkilerine haftada bir su verilir ve 1 hafta boyunca su verilmez bu inanış yanlıştır.Saksı bitkilerinin bir canlı olduğunu unutmamak gerekir sanki bir makinanın kilometre bakımını yapargibi yağını koyup 250 km bu yağ beni idare eder gibi çiçeklerdede böyle düşünmek yanlıştır.Çiçekler canlı bir organizmadır nasıl kendimiz günlük su ihtiyacımızı karşılıyorsak bitkilerede günlük su vemek gerekir.Haftalık su verdiğimizde kökler bir hafta boyunca su içinde kaldığından köklerde çürüme böceklenme veya koku yapma olasılığı artmaktadır.çiçekli bitkiler güneş veya aydınlığı sevmektedir ve bakımı yeşil yapraklı bitkilere göre çok daha zahmetlidir.çiçekli bitkiler mevsimlerine göre çiçek açmaktadır ve mevsim sonunda çiçeklerini dökmektedir.yeşil yapraklı bitkiler ise güneş ve aydınlık ihtiyacı fazla olmayan bitki cinsleridir.ofis ortamında havalandırmanın klimalarla olması yani sanal ısıtma ve havalandırma şeklinde olması bitkiler için hiçte iyi bir ortam değildir.bu tip ortamlarda nem oranı sıfıra yakındır bu da bitkilerin yaşama kalitlerini düşürmektedir.genelde insanlar kendilerine canlı bir şekilde gelen bir bitkiyi 1 hafta içinde öldürebilmektedir.bitkinin niye öldüğünü iyi analiz etmek gerekir.acaba bitki güneşmi görmüyor yoksa aydınlıkmı veya suyunumu az veya çok verdiniz ortamın havalandırması sanal bir havalandırmamı nem oranı nedir en önemliside siz ofisinizden veya evinizden çıktıktan sonra bitkinin bulunduğu ortam nasıldır bu sebeplere dikkata edildikten sonra bitkinizin yaşamaması için hiç bir sebep yoktur.
 http://www.fileguru.com/images/b/carnation_flower_screensaver_desktop_screen_savers-61565.jpeg
benjamin bakımı
 
Benjamin yeşil yapraklı bir bitki olup bulunduğu ortamı sevmekte veya uyum sağlamakta biraz zorlanan bir bitkidir.benjamin ağacının çok farklı cinsleri bulunmaktadır gövdesi örgülü düz yaprakları iki renkli olmak üzere farklı cinsleri bulunmaktadır.size gelen bir benjamin iki gün içerisinde neredeyse bütün yapraklarını döktü hemen telaşa kapılmayın yapraklarını dökmesinin sebebi bulunduğu yeri sevmemesinden kaynaklanmaktadır ofisinizinveya evinizin içerisinde bitkiyi 3 gün aralıklarla gezdirin nerede yapraklarını dökmediyde orada bırakınız 2-3 hafta içerisindeyaprakları tekrar yeşillenecektir.sulamayı günlük olarak yapınız saksının üstten topraklarına dokunduğunuzda nemli ise su ihtiyacı yoktur.su olarak şehir şebeke suyu kullanmayınız çünkü şebeke sularımız kireçlidir saksı üzerinde beyaz bir tabaka oluşturacaktır ve buda hiçte iyi bir görüntü olmamaktadır.günlük 2-3 saat güneş veya aydınlık görmesi yeterlidir.Sizevinizden veya  ofisinizden çıktıktan sonraki bitkinin  bulunduğu ortama dikkat ediniz bu çok önemlidir.
 http://www.akidsphoto.com/pht01/botanicalpht/flowerspht/dlc%20floral/flower_3044.jpg
orkide bakımı
 
*Cam vazo içerisinde kendi saksısı vardır taşlar ve aksesuarları sunuş amaçlı hazırlanmıştır.
taşları boşaltınız saksını boş camın içerisine koyunuz..
*Orkidenin yerini sık sık değiştirmeyiniz
*Bulunduğu yerde hava sirkulasyonu olmasın
*Hergün yarım çaybardağı suyu seramik kabın içine boşaltınız köklerinden suyu çekecektir.
*Haftada bir camın içerisindeki suyu boşaltın taze su koyunuz
*Günde 2-3 saat güneş veya aydınlık görmeli
*Çiçeklerine kesinlikle su gelmemeli yeşil yapraklarını nemlendirebilirsiniz.
*Belirli bir zaman sonra çiçeklerini dökmeye başlayacaktır.
hepsini döktükten sonra kökten yukarı doğru çıktığınızda 2. boğumdan kesilmeli
aynı bakıma devam ediyorsunuz bakıma göre2-4-6 ay içerisinde tekrar
kökten bir filiz vererek çiçeklenecektir
*Sıcaklık 16-18 derece  arası olmalı,ortam nemli olmalı
orkide
 http://farm3.static.flickr.com/2131/1910096682_b9a2a7e736.jpg
ÇİÇEK BAKIMI İLE İLGİLİ GENEL BİLGİ
Çiçek bakımı ile ilgili genel bir bakış yapalım;genelde saksı bitkilerine haftada bir su verilir ve 1 hafta boyunca su verilmez bu inanış yanlıştır.Saksı bitkilerinin bir canlı olduğunu unutmamak gerekir sanki bir makinanın kilometre bakımını yapargibi yağını koyup 250 km bu yağ beni idare eder gibi çiçeklerdede böyle düşünmek yanlıştır.Çiçekler canlı bir organizmadır nasıl kendimiz günlük su ihtiyacımızı karşılıyorsak bitkilerede günlük su vemek gerekir.Haftalık su verdiğimizde kökler bir hafta boyunca su içinde kaldığından köklerde çürüme böceklenme veya koku yapma olasılığı artmaktadır.çiçekli bitkiler güneş veya aydınlığı sevmektedir ve bakımı yeşil yapraklı bitkilere göre çok daha zahmetlidir.çiçekli bitkiler mevsimlerine göre çiçek açmaktadır ve mevsim sonunda çiçeklerini dökmektedir.yeşil yapraklı bitkiler ise güneş ve aydınlık ihtiyacı fazla olmayan bitki cinsleridir.ofis ortamında havalandırmanın klimalarla olması yani sanal ısıtma ve havalandırma şeklinde olması bitkiler için hiçte iyi bir ortam değildir.bu tip ortamlarda nem oranı sıfıra yakındır bu da bitkilerin yaşama kalitlerini düşürmektedir.genelde insanlar kendilerine canlı bir şekilde gelen bir bitkiyi 1 hafta içinde öldürebilmektedir.bitkinin niye öldüğünü iyi analiz etmek gerekir.acaba bitki güneşmi görmüyor yoksa aydınlıkmı veya suyunumu az veya çok verdiniz ortamın havalandırması sanal bir havalandırmamı nem oranı nedir en önemliside siz ofisinizden veya evinizden çıktıktan sonra bitkinin bulunduğu ortam nasıldır bu sebeplere dikkata edildikten sonra bitkinizin yaşamaması için hiç bir sebep yoktur.
 
benjamin bakımı
 
Benjamin yeşil yapraklı bir bitki olup bulunduğu ortamı sevmekte veya uyum sağlamakta biraz zorlanan bir bitkidir.benjamin ağacının çok farklı cinsleri bulunmaktadır gövdesi örgülü düz yaprakları iki renkli olmak üzere farklı cinsleri bulunmaktadır.size gelen bir benjamin iki gün içerisinde neredeyse bütün yapraklarını döktü hemen telaşa kapılmayın yapraklarını dökmesinin sebebi bulunduğu yeri sevmemesinden kaynaklanmaktadır ofisinizinveya evinizin içerisinde bitkiyi 3 gün aralıklarla gezdirin nerede yapraklarını dökmediyde orada bırakınız 2-3 hafta içerisindeyaprakları tekrar yeşillenecektir.sulamayı günlük olarak yapınız saksının üstten topraklarına dokunduğunuzda nemli ise su ihtiyacı yoktur.su olarak şehir şebeke suyu kullanmayınız çünkü şebeke sularımız kireçlidir saksı üzerinde beyaz bir tabaka oluşturacaktır ve buda hiçte iyi bir görüntü olmamaktadır.günlük 2-3 saat güneş veya aydınlık görmesi yeterlidir.Sizevinizden veya  ofisinizden çıktıktan sonraki bitkinin  bulunduğu ortama dikkat ediniz bu çok önemlidir.
 
orkide bakımı
 
*Cam vazo içerisinde kendi saksısı vardır taşlar ve aksesuarları sunuş amaçlı hazırlanmıştır.
taşları boşaltınız saksını boş camın içerisine koyunuz..
*Orkidenin yerini sık sık değiştirmeyiniz
*Bulunduğu yerde hava sirkulasyonu olmasın
*Hergün yarım çaybardağı suyu seramik kabın içine boşaltınız köklerinden suyu çekecektir.
*Haftada bir camın içerisindeki suyu boşaltın taze su koyunuz
*Günde 2-3 saat güneş veya aydınlık görmeli
*Çiçeklerine kesinlikle su gelmemeli yeşil yapraklarını nemlendirebilirsiniz.
*Belirli bir zaman sonra çiçeklerini dökmeye başlayacaktır.
hepsini döktükten sonra kökten yukarı doğru çıktığınızda 2. boğumdan kesilmeli
aynı bakıma devam ediyorsunuz bakıma göre2-4-6 ay içerisinde tekrar
kökten bir filiz vererek çiçeklenecektir
*Sıcaklık 16-18 derece  arası olmalı,ortam nemli olmalı
orkide
 http://www.clch.nhs.uk/services/services_sub/psych_s/kc_pcpc/contact/images/rhs-chelsea-flower-show.jpg
 
kentya bakımı
 
Kentya yeşil yapraklı bir bitki olup çok kaliteli bir bitkidir.bu bitki zaman içerisinde yapraklarının uçları az miktarda kuruyabilir.nemli ortamı çok sevmektedir.sulamayı günlük olarak yapınız saksının üstten topraklarına dokunduğunuzda nemli ise su ihtiyacı yoktur.su olarak şehir şebeke suyu kullanmayınız çünkü şebeke sularımız kireçlidir saksı üzerinde beyaz bir tabaka oluşturacaktır ve buda hiçte iyi bir görüntü olmamaktadır.günlük 2-3 saat güneş veya aydınlık görmesi yeterlidir.Siz  evinizden veya  ofisinizden çıktıktan sonraki bitkinin  bulunduğu ortama dikkat ediniz bu çok önemlidir.
çiçekçi
bonsai bakımı
bonsai sulama: Ağacınızı, suyun saksının dibinden dışarı atıldığını göreceğiniz şekilde tam manasıyla sulayın.Toprağın yüzeyi kuruyup daha açık bir renk almaya başlamadan tekrar sulamayın. Daha sonra ağacınızı tekrar tam manasıyla doyurarak sulayın.Bitkinizin sulamaya ihtiyacı olduğunu anlamanın basit yolları.Bitkiyi kaldırın ve ağarlığına bakın suya ihtiyacı olan bitkiler hafifler.İkinci yöntem 1.5 santim civarı parmağınızı toprağa batırarak bitkinin ihtiyacını anlamak eğer kuruluk 1.5 santimi geçmişze bitkinizi sulayın.Üçüncü method bitkinize ince bir tahta çubuk saplayın belirli zamanlarda bu tahta çubuğun nemliliğine bakarak bitkinizin suya ihtiyacı olup olmadığını anlayabilirsiniz.
 http://everystockphoto.s3.amazonaws.com/passion_flower_photoshop_30356_l.jpg
kentya bakımı
 
Kentya yeşil yapraklı bir bitki olup çok kaliteli bir bitkidir.bu bitki zaman içerisinde yapraklarının uçları az miktarda kuruyabilir.nemli ortamı çok sevmektedir.sulamayı günlük olarak yapınız saksının üstten topraklarına dokunduğunuzda nemli ise su ihtiyacı yoktur.su olarak şehir şebeke suyu kullanmayınız çünkü şebeke sularımız kireçlidir saksı üzerinde beyaz bir tabaka oluşturacaktır ve buda hiçte iyi bir görüntü olmamaktadır.günlük 2-3 saat güneş veya aydınlık görmesi yeterlidir.Siz  evinizden veya  ofisinizden çıktıktan sonraki bitkinin  bulunduğu ortama dikkat ediniz bu çok önemlidir.
çiçekçi
bonsai bakımı
http://www.zastavki.com/pictures/1600x1200/2008/Nature_Flowers_White_flower_up_close__Flowers_008372_.jpg
bonsai sulama: Ağacınızı, suyun saksının dibinden dışarı atıldığını göreceğiniz şekilde tam manasıyla sulayın.Toprağın yüzeyi kuruyup daha açık bir renk almaya başlamadan tekrar sulamayın. Daha sonra ağacınızı tekrar tam manasıyla doyurarak sulayın.Bitkinizin sulamaya ihtiyacı olduğunu anlamanın basit yolları.Bitkiyi kaldırın ve ağarlığına bakın suya ihtiyacı olan bitkiler hafifler.İkinci yöntem 1.5 santim civarı parmağınızı toprağa batırarak bitkinin ihtiyacını anlamak eğer kuruluk 1.5 santimi geçmişze bitkinizi sulayın.Üçüncü method bitkinize ince bir tahta çubuk saplayın belirli zamanlarda bu tahta çubuğun nemliliğine bakarak bitkinizin suya ihtiyacı olup olmadığını anlayabilirsiniz.

İsme göre çiçeklerin bakımları

ARECA Lutescens (Chrysalidocarpus): Nispi nemin yüksek olduğu, yarı aydınlık bir ortam ister. Yazın kireçsiz su ile bolca sulanmalı yapraklara su püskürtülerek nem sağlanmalıdır.https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi_KQ9PHWY6grd5SYN4GTPnwIQCUQM6iqjgcM2RPydSi1vvGjOqpfeS1BvolSU5skRLVn_vsNlbTGqC6UAkNUHpBJHxeC2e6y1Z7wGLuqzAqLxHRnBxGs59yYnMngbCVGpyLcO4JTUTnPU/s400/Country+Home+white+flower.jpg
DRACAENA Marginata "Bicolor"

Bakım: Hava akımı olmayan nıspi nemi yüksek, aydınlık bir ortam ister. Yazın bol sulanmalı yapraklara ılık su püskürtülmelidir. Sıcaklık isteği 16-22 derecedir.

DRACAENA Fragrans "Massangeana"

Bakım: Hava akımı olmayan nıspi nemi yüksek, aydınlık bir ortam ister. Yazın bol sulanmalı yapraklara ılık su püskürtülmelidir. Sıcaklık isteği 16-22 derecedir.

YUCCA Elephantipes-1

Bakım: Aydınlık,doğrudan güneş ışığı almayan bir ortamda bulunmalıdır.Yazın bolca sulanmalıiyapraklara su püskürtülmelidir.Kışın su ihtiyacı daha azdır.

http://farm4.static.flickr.com/3107/2851384553_a66b6211dc_b.jpg
YUCCA Aloifolia

Bakım: Aydınlık,doğrudan güneş ışığı almayan bir ortamda bulunmalıdır.Yazın bolca sulanmalı, yapraklara su püskürtülmelidir.Kışın su ihtiyacı daha azdır.


DRACAENA Deremensis "Warneckei"


Bakım: Hava akımı olmayan nıspi nemi yüksek, aydınlık bir ortam ister. Yazın bol sulanmalı yapraklara ılık su püskürtülmelidir. Sıcaklık isteği 16-22 derecedir.


VRIESEA "Favoriet"


Bakım: Aydınlık ve nem oranı yüksek bir yer ister.Gelişme dönemi boyunca oda sıcaklığında,kireçsiz su ile sulanmalı,yapraklara su püskürtülmelidir.

Çiçeklenme: Ilkbahar.

SCHEFFLERA ARBIRICOLA "Trinette"


Bakım: Büyüme döneminde 15-21 derece,kışın 10-13 derece sıcaklık isteği vardır.Yarı aydınlık bir ortamda bulundurulmalıdır.Yazın su ihtiyacı fazladır.Yapraklara ılık su püskürtülebilir.


RHODODENDON (Obtusum gr.)


Bakım: Gelişme döneminde nem isteği fazladır.Yazın kireçsiz su ile sulanmalı,yapraklara su pükürtülmelidir.

Çiçeklenme: Kış,ilkbahar.

CORDYLINE FRUTICOSA "Atoom"


Bakım: Bol ışıklı sıcak ve nemli bir ortam uygundur. Dinlenme dönemi dışında su ihtiyacı fazladır. Yapraklara bolca kireçsiz su püskürtülmelidir.
















DRACAENA YUKKA

Bakım: Doğrudan günes ışığı almayan nemli bir ortam uygundur.Yaz döneminde bol su vermeli yapraklara su püskürtülmelidir.Kışın su ihtiyaci daha azdır.

Gübreleme: Gelişme döneminde 15 günde bir.
Üretme: Tepe çelisi ile
Saksı Değiştirme: 2-3 yılda bir ilkbaharda

EPIPREMNUM PINNATUM


Bakım: Kışın 15-18 derece sıcaklık, gelişme döneminde ise 18-22 derece sıcaklık isteği vardır. Doğrudan güneş ışığı almayan bir ortamda bulunmalıdır. Yazın su ihtiyacı fazladır. Yapraklar ıslak süngerle sılınmeli, bolca su püskürtülmelidir.


FICUS Benjamine "Exotica"


Bakım: Aydınlık,direkt güneş ışığı almayan nispi nemi yüksek bir ortam ister.Yaz dönemi boyunca bol su verilmeli,yapraklara su püskürtülmelidir.saksı yeri değiştirilmemelidir.Kışın su isteği azdır.

FICUS Elastica "Tineke"

Bakım: Aydınlık,direkt güneş ışığı almayan nispi nemi yüksek bir ortam ister.Yaz dönemi boyunca bol su verilmeli,yapraklara su püskürtülmelidir.Saksı yeri değiştirilmemelidi.Kışın su isteği azdır.

http://snapdragongarden.typepad.com/.a/6a00d8351468ae53ef01127915e3a328a4-800wi
GUZMANIA "Empire"

Bakım: Yarı aydınlıkbir ortam,yüksek hava nemi ister.Gelişme ve çiçeklenme döneminde 18-20 derece kışın 15 derece sıcaklık uygundur.Yazın yapraklara su püskürtülmelidir.

Çiçeklenme: Kışın.

CALATHEA MAKOYANA


Bakım: Yazın yarı gölge, kışın ise aydınlık bir yer ister.Nem isteği fazladır.Nemin azalması durumunda yapraklarda kurumalar ve kenar kısımlarındaki kuruma ve kahverengileşmeşmeler meydana gelir.Sıcaklık isteği yüksektir.


NEOREGELIA "Flandria"


Bakım: Gelişme döneminde 22-25, kışın 15-18 derece sıcaklık ister.Yarı gölge yerlerde bulundurulmalı toprak,büyüme döneminde oda sıcaklığındaki su ile sulanmalı..


PHILODENDRON "Red Emerald"


Bakım: Kışın 15-18 derece sıcaklık,gelişme döneminde ise 18-22 derece sıcaklığa ihtiyacı vardır.Doğrudan güneş ışığı almayan bir ortamda bulunmalıdır.Yazın su ihtiyacı fazladır.Yapraklar ıslak süngerle silinmeli,bolca su püskürtülmelidir.


AGLAONEMA COMMUTATUM "Silver Queen"


Bakım: Minimum 16 derece sıcaklık isteği vardır.Yapraklara su püskürtülerek nem sağlanmalı,doğrudan güneş ışığı alan bir yerde bulundurulmalıdır.


AECHMEA FASCIATA


Bakım: Gelişme döneminde 22 derece sıcaklık ve direkt güneş ışığı almayan bir ortam uygundur.Dinlenme döneminde su azaltılmalı ve serin bir yerde bulundurulmalıdır.


SYNGONIUM "White Butterfly"


Bakım: Doğrudan güneş ışığı almayan bir yer ve nemli bir ortam ister.Yaz döneminde su ihtiyacı fazladır.Yapraklarına su püskürtülebilir.Sarılıcı ve sarkıcı bir bitkidir.


SAINTPAULIA


Bakım: Fazla nemli doğrudan güneş ışığı almayan bir ortam uygundur.Yaz aylarında sulama bolca yapılmalı,suyun kireçsiz ve ılık olmasına dikkat edilmelidir.

Çiçeklenme: Ilkbahar,yaz.

SCHEFFLERA ARSCHEFFLERA ARBORICOLA "Nora"


Bakım: Büyüme döneminde 15-21 derece, kışın 10-13 derece sıcaklık isteği vardır.Yarı aydınlık bir ortamda bulundurulmalıdır.Yazın su ihtiyacı fazladır.Yapraklara ılık su püskürtülebilir.bitkidir.


SINNINGIA


Bakım: Doğrudan güneş ışığı almayan nem oranı yüksek bir ortam uygundur.Çiçekte iken toprak bolca sulanmalı,çiçeklere su değdirilmemelidir.


DIEFFENBACHIA SEGUINE "Tropic Snow"


Bakım: Nispi nemi yüksek bir ortam ister. Gelişme döneminde 20-25 derece kışın ise 15-16 derecelik sıcaklık isteği vardır. Yazın yapraklara bolca ılık su püskürtülmelidir. Dinlenme döneminde toprak nemli tutulmalıdır.


DIEFFENBACHIA "Mars"


Bakım: Nispi nemi yüksek bir ortam ister. Gelişme döneminde 20-25 derece kışın ise 15-16 derecelik sıcaklık isteği vardır. Yazın yapraklara bolca ılık su püskürtülmelidir. Dinlenme döneminde toprak nemli tutulmalıdır.


SPATHIPHYLLUM "Adagio"


Bakım: Aydınlık,doğrudan güneş ışığı almayan nem oranı yüksek bir ortam uygundur.Verilecek su kireçsiz ve ılık olmalıdır.Yapraklara su püskürtülebili.Kışın toprak nemli tutulmalıdır.

Çiçeklenme: Sonbaharda.

SCHEFFLERA ARBORBORICOLA "Compacta"


Bakım: Büyüme döneminde 15-21 derece,kışın 10-13 derece sıcaklık isteği vardır.Yarı aydınlık bir ortamda bulundurulmalıdır.Yazın su ihtiyacı fazladır.Yapraklara ılık su püskürtülebilir.


FICUS


Bakım: Aydınlık,direkt güneş ışığı almayan nispi nemi yüksek birortam ister.Yaz dönemi boyunca bol su verilmeli yapraklara su püskürtülmelidir.Saksı yeri değişmemelidir.Kışın su ihtiyacı daha azdır.

Gübreleme: Ilkbahar-Yaz döneminde 15 günde bir.
Üretme: Nisan ve Mayıs aylarında.
Saksı Değiştirme: 2-3 yılda bir ilkbaharda.

GUZMANIA "Orengeade"


Bakım: Yarı aydınlık bir ortam,yüksek hava nemi ister.Gelişme ve çiçeklenme döneminde 18-20 derece kışın 15 derece sıcaklık uygundur.Yazın yapraklara su püskürtülmelidir.

Çiçeklenme: Kışın

FICUS Benjamine "Starlight"


Bakım: Aydınlık,direkt güneş ışığı almayan nispi nemi yüksek bir ortam ister.Yaz dönmi boyunca bol su verilmeli,yapraklara su püskürtülmelidir.Saksı yeri değiştirilmemelidir.Kışın su isteği azdır.


DIEFFENBACHIA "Camilia"


Bakım: Nispi nemi yüksek bir ortam ister. Gelişme döneminde 20-25 derece kışın ise 15-16 derecelik sıcaklık isteği vardır. Yazın yapraklara bolca ılık su püskürtülmelidir. Dinlenme döneminde toprak nemli tutulmalıdır.


ASPLENIUM NIDUS


Bakım: Nispi nemi yüksek,ışıksız hava cereyanından uzak bir ortam ister.Yazın yapraklara bolca ılık


ANANAS COMOSUS Porteanus


Bakım: Aydınlık veya yarı gölge, nem oranı yüksek bir ortam ile gelişme döneminde 22 derece sıcaklık ister.


SENECIO (Crientus gr.) (Cineria)


Bakım: Aydınlık,doğrudan güneş ışığı almayan bir ortamda bulunmalıdır.Su isteği fazlaca olan bir bitkidir.

Çiçeklenme: Kış,ilkbahar. ılık

CTENANTHE "Variegata" (Golden Mosaic)


Bakım: Yarı aydınlık bir yer ister. Hızla büyüyen bir bitkidir. Büyüme döneminde nem isteği çok fazladır. Sıcaklık isteği 18-22 derecedir. Toprak nemli tutulmalı, yapraklara su püskürtülmelidir.


COCUS MUCIFER


Bakım: Nispi nemi yüksek aydınlık, sıcak bir ortam ister.Büyüme dönemi süresince toprak nemli tutulmalı,yapraklara su püskürtülmelidir.Kışın su isteği fazladır.

Gübreleme: Nisan - Ağustos ayları arası haftada bir.
Üretme: Tohum ile ancak güçtür.
Saksı Değiştirme: 2-3 yılda bir ilkbaharda.kullanılacak saksı derin olmalıdır.

FICUS Lytra


Bakım: Aydınlık,direkt güneş ışığı almayan nispi nemi yüksek bir ortam ister.Yaz dönemi boyunca bol su verilmeli,yapraklara su püskürtülmelidir.Saksı yeri değiştirilmemelidir.Kışın su isteği azdır.


YUCCA Elephantipes-2


Bakım: Aydınlık,doğrudan güneş ışığı almayan bir ortamda bulunmalıdır.Yazın bolca sulanmalı,yapraklara su püskürtülmelidir.Kışın su ihtiyacı daha azdır.

http://larae.net/blogpics/flowers.jpg
FICUS Binnendijki

Bakım: Aydınlık,direkt güneş ışığı almayan nispi nemi yüksek bir ortam ister.Yaz dönemi boyunca bol su verilmeli,yapraklara su püskürtülmelidir.Saksı yeri değiştirilmemelidir.Kışın su isteği azdır.


ARAUCARIA HETERAPHYLLA (A.Excelsa)


Bakım: Düşük sıcaklıklara dayanıklı aydınlık, az nemli bir ortamda rahat gelişebilir. Yazın su isteği fazla olup, kışın haftada bir sulama yeterlidir.azdır.


BONSAI


Bakım: Nem oranı yüksek bir ortam ister. Sulama az yapılmalıdır. Gelişme döneminde yapraklara su serpilmelidir.


NEPHROLEPIS EXALTATA "Boston Marathon"


Bakım: Yarı gölge, nem oranı yüksek bir ortam ister.Gelişme döneminde bolca sulanmalı,kışın ise su azaltılmalıdır.Dinlenme döneminde sıcaklık 14-16 derece olmalıdır..


NEPHROLPIS FUJER


Bakım: Yarı gölge bir yer ve fazla nemli bir ortam ister.Gelişme döneminde bolca yapılmalıdır.Kışın ise su azaltılmalıdır.Dinlenme döneminde sıcaklık 14-16 C derece olmalıdır.

Gübreleme: Nisan,Ağustos aylarında 15 günde bir.
Üretme: Spor ve ayırma ile.
Saksı Değiştirme: SAKSI DEğIşME: Her yıl ilkbaharda

CODIAEUM VARIEGATUM "Petra"


Bakım: Direkt güneş ışığı almayan aydınlık bir yer ister. Nem isteği fazladır. Büyüme döneminde bolca sulanmalı yapraklara su püskürtülmelidir. Kışın fazla su verilmemeli, toprak nemli tutulmalıdır.


REGONIA


Bakım: Yarı gölge, nem oranı yüksek 15-21 derecelik bir ortam uygundur.Yazın bitkiye bol su verilmeli sıcak ve kuru havalarda yapraklara su püskürtülmelidir.

Çiçeklenme: Çiçeklenme,ilkbahar,yaz.

SPATHIPHYLLUM Ardito


Bakım: Aydınlık,doğrudan güneş ışığı almayan nem oranı yüksek bir ortam uygundur.Verilecek su kireçsiz ve ılık olmalıdır.Yapraklara su püskürtülebilir.Kışın toprak nemli tutulmalıdır.

Çiçeklenme: Sonbaharda.

DIEFFENBACHIA


Bakım: Nispi nemi yüksek bir ortam ister.Gelişme döneminde 20-25 C, kışın ise 15-16 C sıcaklik isteği vardır. Yazın yapraklara bolca ılık su püskürtülmelidir.Dinlenme dönemi toprak nemli tutulmalıdır.

Çiçeklenme: Nadiren ,önemsizdir
Gübreleme: Gelişme döneminde haftada bir.
Üretme: Çelik ile.
Saksı Değiştirme: Her yıl ilkbaharda.

SYNGONIUM


Bakım: Doğrudan güneş ışığı almayan bir yer ve nemli bir ortam ister.Yaz döneminde su ihtiyacı fazladır.Yapraklarına su püskürtülebilir.Sarılıcı ve sarkıcı bir bitkidir.

Gübreleme: Dinlenme dönemi dışında 15 günde bir.
Üretme: Tepe çelikleri ile.
Saksı Değiştirme: SAKSI DEğIşME: Her yıl ilkbaharda.

CYCLAMEN "Rosa von Zehlendorf"


Bakım: Büyümde döneminde, 18-20 derece çiçeklenme döneminde 10-15 derece sıcaklık yeterlidir. Toprak nemli tutulmalı, yapraklara su püskürtülmelidir.

Çiçeklenme: Kış, ilkbahar

FICUS Binnedijki "Amstel Queen"


Bakım: Aydınlık,direkt günş ışığı almayan nispi nemi yüksek bir ortam ister.Yaz dönemi boyunca bol su verilmeli,yapraklara su püskürtülmelidir.Saksı yeri değiştirilmemelidir.Kışın su isteği azdır.


KALANCHOE BLOSSFELDIANA "Hurricane"


Bakım: Su isteği azdır.Yetişme döneminde bol ışıklı sıcak bir ortam ister.Kışın toprak fazla sulanmamalı,ancak kurumasıda önlenmelidir.

Çiçeklenme: Kısa gün yöntemi uygulandığında her mevsim.

MARANTA


Bakım: Nem isteği fazla olan bir bitkidir.Gelişme döneminde 22 C sıcaklık gerekmektedir.Yarı gölge bir ortam ister.Yazın bolca sulanmalı,yapraklara ılık kireçsiz su püskürtülmelidir.Kışın toprak nemli tutulmalıdır.

Gübreleme: Yazın haftada bir.
Üretme: Çelik ve ayırma ile.
Saksı Değiştirme: Nisan, Mayıs.
http://www.wallpaper-valley.com/flower/BlanketFlower.JPG
COCOS Nucifera

Bakım: Nıspi nemi yüksek, aydınlık, sıcak bir ortam ister. Büyüme dönemi boyunca toprak nemli tutulmalı, yapraklara su püskürtülmelidir. Kışın su isteği daha azdır.


CORDYLINE FRUTICOSA "Kiwi"


Bakım: Bol ışıklı sıcak ve nemli bir ortam uygundur. Dinlenme dönemi dışında su ihtiyacı fazladır. Yapraklara bolca kireçsiz su püskürtülmelidir.


CTENANTHE OPPENHEMIANA (C.setosa)


Bakım: Yarı aydınlık bir yer ister. Hızla büyüyen bir bitkidir. Büyüme döneminde nem isteği çok fazladır. Sıcaklık isteği 18-22 derecedir. Toprak nemli tutulmalı, yapraklara su püskürtülmelidir.


SPATHIPHYLLUM


Bakım: Doğrudan güneş ışığı almayan aydınlık nemli bir ortam uygundur.Verilecek su kireçsiz ve ılık olmalıdır.Yapraklara su püskürtülebilir.Kışın su ihtiyacı daha azdır.Toprak nemli tutulmalıdır.Kuruyan yaprak ve çiçekler kesilmelidir.

Çiçeklenme: Sonbaharda.
Gübreleme: Nisan-Eylül döneminde 15 günde bir.
Üretme: Ana bitkinin yanından süren yavruların ayrılması ile.
Saksı Değiştirme: SAKSI DEğIşME: Her yıl ilkbaharda.

CYMBIDIUM


Bakım: Nemli, aydınlık bir ortam ister. Gelişme döneminde kireçsiz su ile bolca sulanmalı.

Çiçeklenme: Kış, ilkbahar

CYCAS REVOLUTA


Bakım: Gelişme döneminde bol miktarda suya ve sıcaklığa ihtiyacı vardır. Bulunduğu yer sabit olmalı, düzgün yaprak gelişimi için saksısı hareket ettirilmemelidir.


CUPRESSUS MACROCARPA "Goldcrest"


Bakım: Oldukça nemli, doğrudan güneş ışığı almayan aydınlık serin bir ortam ister. Yazın yapraklara su püskürtülerek nem oranı arttırılmalı ve toprak nemli tutulmalıdır.


CODIAEUM VARIEGATUM "Norma


Bakım: Direkt güneş ısığı almayan aydınlık bir yer ister. Nem isteği fazladır. Büyüme döneminde bolca sulanmalı yapraklara su püskürtülmelidir. Kışın fazla su verilmemeli, toprak nemli tutulmalıdır.


CODIAEUM VARIEGATUM "Excellent"


Bakım: Direkt güneş ışığı almayan aydınlık bir yer ister. Nem isteği fazladır. Büyüme döneminde bolca sulanmalı yapraklara su püskürtülmelidir. Kışın fazla su verilmemeli, toprak nemli tutulmalıdır.


CACTACEAE (mini)


Bakım: Sıcak ve güneşli bir ortam ister. Su ihtiyacı normaldir.Kışın daha az su verilmelidir.

Çiçeklenme: Ilkbahar
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/39/Bachelor%27s_button,_Basket_flower,_Boutonniere_flower,_Cornflower_-_3.jpg
BEGONIA (Elatior) "Alma"

Bakım: Yarı gölge, nem oranı yüksek 15-21 derecelik bir ortam uygundur. Yazın bitkiye bol su verilmeli sıcak ve kuru havalarda yapraklara su püskürtülmelidir.

Çiçeklenme: Ilkbahar, yaz

ANTHURIUM (Scherzerianum gr.)


Bakım: Kış döneminde çok az su verilmeli ılık bir ortamda bulundurulmalıdır.Gelişme döneminde ise yarı aydınlık, nispi nemi yüksek bir ortam ister.Yapraklara ılık ve kireçsiz su püskürtülmeli, toprak devamlı nemli tutulmalıdır.

Euphorbia pulcherrima ''Angelika''
Bakım: Yüksek orantılı nem ister. Çiçeklenme döneminde 15-20 derecelik sıcaklık olmalıdır. Su ihtiyacı ilkbahar ve yazın fazladır.
Çiçeklenme: Aralık, Mart ayları
http://www.fabiovisentin.com/photography/photo/20/flower-bouquet-00134.jpg
CALADIUM

Bakım: Nem isteği fazladır.Gelişme döneminde 20-25 derece sıcaklık olmalıdır.Yazın yapraklara su püskürtülmelidir


CALATHEA IANCIFOLIA "C.Insignis"


Bakım: Yazın yarı gölge, kışın ise aydınlık bir yer ister. Nem isteği fazladır. Nemin azalması durumunda yapraklarda kurumalar kenar kısımlarındaki kuruma ve kahvrengileşmler meydana gelir.Sıcaklık isteği yüksektir.